Cu aceste sentimente au plecat spre Locurile Sfinte, un grup de pelerini din localitatea Fundulea; fiind însoţiţi, cu binecuvântarea Preasfinţitului nostru Episcop Vincenţiu, de preotul Iorgulescu Eusebiu. Pelerinajul a fost organizat prin Agenţia Basilica Travel, programul „Israelul pentru toţi”.
Cu emoţia firească, grupul s-a reunit la Aeroportul Otopeni în dimineaţa zilei de luni: 28 mai 2018, unde ne-am întâlnit cu ghidul repartizat, părintele diacon Florin Dobre. O dată ajunşi, am făcut primul popas pe Muntele Tabor, unde ne-am închinat în Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Faţă”.
Următorul popas duhovnicesc l-am făcut în Calea Galilei, loc ce aminteşte de minunea prefacerii apei în vin. Am venit în Nazaret, unde ne-am închinat în Biserica Ortodoxă „Sfântul Gavriil”, apoi am trecut pe la Biserica Catolică „Buna Vestire” ridicată pe locul unde a fost Casa Sfintei Familii.
A doua zi, am plecat spre Muntele Fericirilor, am vizitat ruinele oraşului Capernaum, casa unde a fost vindecată soacra Sfântului Apostol Petru. Mergând pe valea Iordanului, am ajuns la Mânăstirea Sfântului Gherasim, de aici ne-am deplasat către Mănăstirea Carantania.
Ziua am încheiat-o cu un popas duhovnicesc la Aşezământul Românesc de la Ierihon.
În ziua a treia, dis de dimineaţă am poposit în pustiul Hozeva, unde ne-am închinat la Moaştele Sfântului Ioan Iacob Românul. Din ţinutul dezgolit de vegetaţie, ne-am îndreptat paşii spre râul Iordan, unde am dat Slavă lui Dumnezeu pentru toate şi pentru îngăduinţa făcută ca noi să fim în acel loc. De aici am mers spre cetatea Ierusalimului, am refăcut drumul Crucii, până la Biserica Sfântului Mormânt. Ne-am închinat la Golgota, la Piatra Ungerii şi locul unde s-a găsit Sfânta Cruce. Următoarea zi trebuia să revenim pentru a intra în Sfântul Mormânt. De la Ierusalim ne-am deplasat spre Bethleem la Biserica Naşterii Domnului, unde am cântat într-un glas „Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte”, şi colinde româneşti.
În ultima zi, am poposit la Mormântul Maicii Domnului, am mers în grădina Ghetsimani și la Biserica Naţiunilor. Pe lângă cetate, am văzut cimitirul evreiesc şi am mers la mormântul psalmistului David, apoi ne-am îndreptat paşii către Sfântul Mormânt, unde ne-am închinat. Tot grupul era învăluit de o linişte covârşitoare, păreau gânditori, majoritatea cu lacrimi în ochi, dădeau Slavă lui Dumnezeu pentru toate.
Târziu în noapte am revenit în ţară şi pe chipul nici unuia dintre noi nu se regăsea oboseala sau căldura din cele 4 zile, dimpotrivă se putea vedea pe chipurile noastre o împlinire şi mulţumire duhovnicească.
A consemnat preot Iorgulescu Eusebiu.